Spitalul Constanta
Aprilie 2012 - Spitalul Judetean Constanta a fost securizat cu camere Mobotix


Pana ieri, aproape oricine ar fi putut sa intre in Spitalul Judetean de Urgenta Constanta prin numeroasele cai de acces nesupravegheate de nimeni. De acum inainte, insa, unitatea sanitara se bucura de unul dintre cele mai performante sisteme de supraveghere Mobotix video din tara, asa ca nimeni nu va mai scapa neobservat in incinta spitalului.

O investitie de sute de mii de euro
Valoarea intregului sistem se ridica la aproximativ o jumatate de milion de euro, a afirmat dr. Dan Capatana.
"Investitia a costat 400.000 de euro, iar acum ne bucuram probabil de cel mai performant sistem de acest gen din tara, cu ajutorul caruia putem urmari orice fel de miscare. Camerele pot fi setate in asa fel incat sa vezi anumite cadre, se pot roti si capteaza orice unghi", a spus medicul. Sistemul va fi complet in aproximativ doua - trei luni, cand va fi coroborat cu un sistem de control - acces.
Imaginile surprinse de camerele video vor fi urmarite in permanenta de angajatii firmei de paza a spitalului prin intermediul monitoarelor, iar daca se va intampla ceva, echipa de interventie va fi anuntata prin statie unde sa se deplaseze pentru a rezolva situatia. in plus, in situatia in care un pacient este nemultumit de serviciile cadrelor medicale, poate solicita acum imaginile video care sa ii sustina afirmatiile.

Cum functioneaza intregul sistem de supraveghere
Noile camere video filmeaza in unghiuri de 360 de grade, iar sistemul dispune de un soft care desparte cadrele in imagini distincte.
"Au fost instalate 69 de camere video noi, au fost preluate inca 13 camere din sistemul vechi pentru sectia de ortopedie si urmeaza sa fie montate inca sase camere in functie de cerintele conducerii spitalului", ne-a explicat Gheorghe Cristian, directorul executiv al firmei de paza care se ocupa de monitorizarea video. Camerele au fost montate pe caile de acces interioare, cele exterioare, holurile principale ale spitalului si la accesul in fiecare sectie.
In incaperea cu cele opt monitoare se afla si unitatile de stocare, dotate cu cinci inregistratoare care au o capacitate totala de stocare de 60 de terrabiti.
"Daca avem probleme cu unul dintre hard-discuri, il putem scoate cu usurinta, iar sistemul va functiona in continuare fara pauza", a mai spus Gheorghe Cristian. Acesta a mai mentionat ca aparatele de filmat au zoom digital si o rezolutie de trei megapixeli, ceea ce inseamna de zece ori mai mult fata de camerele cu care era dotat spitalul inainte.

Camerele vor tine la distanta hotii si comerciantii ambulanti
Angajatii firmei de paza a spitalului vor putea urmari de acum incolo fiecare miscare a pacientilor, a medicilor, a vizitatorilor, dar si a comerciantilor ambulanti sau a hotilor care se plimba prin unitatea sanitara, in conditiile in care se estimeaza ca, zilnic, in incinta spitalului intra si ies aproximativ cinci mii de persoane.
"Cei care intra in spital nu sunt intotdeauna vizitatori sau pacienti, mai sunt si persoane care fie vor sa vanda anumite produse, fie au ganduri mai necurate si vor sa fure. Speram ca odata cu instalarea acestui sistem de monitorizare vom putea uita de astfel de probleme", a spus dr. Dan Capatana.
Mai mult, daca exista conflicte intre personalul medical si eventualii pacienti agresivi sau invers, conducerea spitalului va avea dovezi clare. De asemenea, reclamatiile pacientilor nemultumiti ca asteapta prea mult vor fi verificate cu usurinta prin simpla vizualizare a imaginilor filmate.

Ce parere au medicii din spital
Dr. Catalin Grasa, directorul medical al Spitalului de Urgenta Constanta a declarat ca aceasta investitie este binevenita in unitatea medicala. "Este un sistem avantajos. Circuitul pacientului in spital va putea fi urmarit in intregime, ceea ce va imbunatati timpul necesar pentru investigarea bolnavilor, vor putea fi identificati si vizitatorii cu usurinta, iar conflictele vor fi aplanate mult mai repede", a declarat, ieri, directorul medical.
La randul lui, dr. Alexandru Şerban, noul sef al Sectiei de Ortopedie, proaspat inaugurata in urma cu cateva saptamani, sustine ca la fostul sau loc de munca (Spitalul Floreasca din Capitala), nu exista un astfel de sistem.
"In Bucuresti, nu-mi amintesc sa fi avut un asemenea sistem de supraveghere si pot spune ca este minunat. In acest fel, se vor putea corecta anumite ineficacitati si cred ca va conta foarte mult si faptul ca personalul medical se stie supravegheat", a afirmat dr. Serban.

Copyright ® 2012 Lantec.ro

 GDPR   |  Disclaimer   |  Datele firmei   |  Web design by Expect Invent